RÓŻOWY ŚLEDŹ | Po raku | kontakt@rozowysledz.pl

Czy Indonezja to kraj dla cukrzyka?

Oczywiście! 

Ilości insuliny, które wstrzykuję sobie w domu, w Azji wystarczają na półtorej dnia. Na wyspie Batam na kolację je się mięso z warzywami i ryż lub makaron czyli nudle (noodles). Jeśli deser – to owoce w postaci zestawu albo zimnej zupy mlecznej z melonem, mango i winogronem. Na śniadanie rozgotowany ryż z dodatkami na słono czyli tutejsza owsianka. 

Cukrzyk, który kocha kuchnię azjatycką, przede wszystkim musi uważać na ilość i jakość ryżu lub noodles. Podobnie jak nasze ziemniaki, najbezpieczniej, żeby były al dente i stanowiły maksymalnie 1/6 – 1/8 dania na talerzu. 

Ostatnie dni nie daję rady uregulować glikemii. Glukoza dosłownie skacze od 60 mg/dl do 300. Co gorsza, większość czasu nie schodzi poniżej 200 mg/dl. Cukrzyca nie boli. Po prostu czuję się zmęczona, w głowie pulsuje, skóra twarzy się naciąga i . Jeden organ pracuje jak wół = wątroba; drugiego nie mam. Zaczynam panikować. 

Nie jestem mistrzem gotowania, ale uwielbiam dobrze jeść. Spróbuję uspokoić tę cukrową huśtawkę na sposób azjatycki. 

Składniki (na dwie porcje):

Pół małej kapusty pekińskiej

Pół papryki czerwonej

Pół cebuli czerwonej 

3 ząbki czosnku

Kawałek świeżego imbiru o wielkości łyżki stołowej

4 pieczarki

Puszka pędów bambusa

Łyżka sosu sojowego

Łyżeczka sosu słodko-kwaśnego chili

Opakowanie owoców morza (mrożone, na Podlasiu nie łowią)

100 g makaronu azjatyckiego typu noodles

1 jajko

Sól, pieprz, kolendra, sok z cytryny, olej rzepakowy lub oliwa z oliwek do smażenia

Czas przygotowania: 15 minut

Zalewam owoce morza wodą i odstawiam na 3 minuty. Odcedzam i zalewam sokiem z cytryny. Po 5 minutach smażę na oleju szybko na rozgrzanej patelni z łyżeczką sosu słodko- kwaśnego chili. 

Nastawiam wodę na nudle i od wrzenia gotuję 5 minut w lekko osolonej wodzie. 

Posiekany czosnek i imbir szybko smażę, dodaję cebulę, paprykę, pędy bambusa i pokrojoną kapustę. Podlewam dwiema łyżkami sosu sojowego. 

W zasadzie wszystko robię równocześnie, a potem: 

  • dodaję owoce morza do warzyw
  • podsmażam nudle na oddzielnej patelni
  • dokładam na talerzu nudle i warzywa
  • dekoruję surową marchewką.

W zasadzie mogłabym razem usmażyć marchewkę, ale warzywa po obróbce cieplnej mają wyższy indeks glikemiczny, czyli szybciej podbijają glukozę. Wolę więc chrupać do tego dania słupki surowej marchewki. 

Proszę, pamiętaj o tym, żeby nie smażyć zbyt długo. Papryka powinna być chrupka a nudle aldente. 

Glukoza przed posiłkiem: 122 mg/dL

Insulina doposiłkowa Novorapid: 7 jednostek

Glukoza dwie godziny po posiłku: 97 mg/dL

Azja (w mojej modyfikacji)  uspokaja szalony cukier 🙂

2 komentarze

  1. hello there and thank you for your information – I
    have definitely picked up something new from right here. I did however expertise
    a few technical points using this site, since I experienced to reload
    the website a lot of times previous to I could get it to load
    properly. I had been wondering if your web host is
    OK? Not that I’m complaining, but sluggish loading instances times will often affect your placement
    in google and could damage your high quality score
    if ads and marketing with Adwords. Well I’m adding this RSS to my e-mail and could look out
    for much more of your respective interesting content.
    Make sure you update this again very soon.. Lista escape roomów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *