RÓŻOWY ŚLEDŹ | Po raku | kontakt@rozowysledz.pl

Zwykle wolę zupy, w której widzę składniki. Zupy krem zawsze uważałam za opcję dla dzieci albo starszych ludzi – w celu przemycenia warzyw w lekkiej papce. 

Mam w zamrażalniku kilka składników, które czekały na inspirację lub gości, ale nowy sezon zmotywował mnie do zrobienia miejsca na świeże mrożonki. Co zrobić z fasolką szparagową, jeśli tradycyjnie gotowana lub smażona nie jest moim przysmakiem? Poza tym, wszyscy z mniejszym i pooperacyjnym układem pokarmowym raczej powinni unikać warzyw strączkowych. Żeby nie przekształcić brzucha w balon. 

Pomyślałam: skoro ciecierzyca jest niewskazana dla cukrzyków, ale humus owszem. To może zupa krem? Oto moja wersja zupy fasolowej. 

Składniki (na 2-3 osoby): 

ok. 200 g fasoli czarnej szparagowej

ok. 200 g fasoli zielonej szparagowej

Dwa ząbki czosnku

Kawałek świeżego imbiru wielkości łyżeczki do herbaty

Oliwa z oliwek do smażenia 

400 g pulpy mango

Łyżeczka jogurtu naturalnego na porcję

Sól, pieprz, świeży tymianek

Gotujemy fasolę 12 minut na parowarze

Lekko podsmażamy czosnek i imbir 

Siekamy tymianek

Fasolę, czosnek, tymianek, imbir i pulpę mango blendujemy. 

Całość podgrzewamy w garnku. 

Wlewamy do miseczki, dekorujemy tymiankiem i dodajemy kleksik jogurtu. 

Ja lubię jeść z grzanką, 

Glukoza przed posiłkiem: 122 mg/dL

Insulina doposiłkowa Novorapid: 4 j

Glukoza 2 godziny po zupie:  148 j (nadal wysoko jak dla zdrowego, ale w moim przypadku to super)

4 komentarze

  1. Hello! Do you know if they make any plugins to assist with SEO?
    I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I’m not
    seeing very good gains. If you know of any please share.

    Kudos! I saw similar article here: Eco product

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *